Myter om psykiatri og psykisk sykdom (Lisa)

Myter om psykiatri og psykisk sykdom

  • Publisert: 28.09.2013 kl.01:48

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1. Mennesker med sterke depresjoner klarer ikke noe annet enn å ligge i senga

Kan mennesker med sterke depresjoner skrive? Check.
Kan mennesker med sterke depresjoner gå? Check.
Kan mennesker med sterke depresjoner åpne dører? Check.
Kan mennesker med sterke depresjoner snakke? Check.

Det er altså fysisk mulig at en sterkt deprimert person sender en melding til en venn og ber om møtes. Det er fysisk mulig at de klarer å reise seg opp, gå ut døren, møte venner og føre samtaler med dem. Vi mennesker setter våre egne begrensninger. Det er mulig for alle å få det til uansett hvor mye man sliter psykisk, men for enkelte oppleves det for mye til at de makter å gå ut døren. Jeg har full forståelse for de som har det på den måten, men det vil ikke si at de som kommer seg ut sliter noe mindre. Vi er forskjellige, takler situasjoner forskjellig og har forskjellige utgangspunkter. Det handler ikke nødvendigvis om hvem som er sterkest, men at man rett og slett har forskjellige måter å håndtere situasjonene på. 

Hvis du for eksempel skader foten din og det gjør veldig vondt å gå, så sier du gjerne at du ikke klarer å gå lange turer. Du setter en begrensning på hvor mye du klarer å gå. Hvis du virkelig hadde prøvd hadde det vært mulig å gå timesvis med en hardt skadet fot. Det er ikke noe galt i å sette begrensninger så lenge man ikke undervurderer seg selv veldig, men om du hadde valgt å gå mer enn hva andre i din situasjon ville så betyr det ikke at du har mindre vondt i foten enn de har. Du velger bare et annet alternativ enn hva en annen person ville gjort.

2. En person med spiseforstyrrelser spiser ikke

En spiseforstyrrelse er en psykisk lidelse, og det er rett og slett fordi det handler om tanker og følelser, og ikke det fysiske. De aller fleste med spiseforstyrrelser er normalvektige, så det er ikke alltid synlig. Det handler ikke bare om hvor mye du spiser og hva du spiser, men det handler om at du blander mat og følelser. En person med spiseforstyrrelse kan spise normale måltider i løpet av en dag samtidig som de er sterkt preget av sykdommen. At de spiser betyr ikke at de ikke kjemper seg gjennom hvert måltid. Selv om de spiser tilnærmet normalt så er det en stor psykisk påkjennelse, og det kan oppleves veldig tungt følelsesmessig. Hvis du skal finne ut om noen har en spiseforstyrrelse må du ikke bare se på hva og hvor mye personen spiser - men også på hvordan personen forholder seg til mat, måltidene og kroppen sin på. Det er jo også forskjellige typer spiseforstyrrelser, så spisemønsteret og utfordringene man har i forhold til mat er jo også veldig varierende.

3. De som skader seg selv gjør det bare for oppmerksomhet

Selvskading er et veldig stort tema, og det finnes ikke noe fasitsvar her, så hvorfor man skader seg er veldig individuelt. Det finnes de som skader seg selv for oppmerksomhet, men de fleste som begynner å skade seg selv gjør det fordi de sliter med å finne bedre måter å håndtere forskjellige situasjoner på. Det kan være vanskelig for mange å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv fysisk smerte, og mange kan tenke at det er meningsløst og tror at det ikke kan ha noe effekt. Alle som skader seg selv har problemer med seg selv, og mange av dem sliter med sykdom. Å påføre seg selv fysisk smerte har en viss effekt der og da, men i lengden vil det gjøre situasjonene verre. Det er likevel en grunn til at mange velger det.

Hvis du er veldig nervøs eller gruer deg veldig til noe, så blir du urolig og det kan kjennes ut som at du ikke er helt tilstedet. Mange klyper seg selv i armen eller kanskje klemmer hånden hardt. Det roer ned kroppen og man kan føle at man får mer kontakt med kroppen. Se for deg at du har den uroen ganget med ti, og at du bærer den med deg konstant. Noen ganger kan det da kjennes ut som at man holder på å eksplodere, og det blir så overveldende at man er villig til å gjøre det meste for at det skal gå over. Så man skader seg selv fordi man ikke veit hva annet man skal gjøre, og det roer ned kroppen der og da. Det er veldig vanskelig å forstå hvis man ikke har stått der selv.

Problemet med selvskading er at man fjerner ikke problemet, men man fortrenger det. Når man reagerer med å skade seg selv, så hemmer man de naturlige reaksjonene og kan derfor miste evnen til å reagere på naturlige måter. Problemene vil da bygge seg opp og det blir vanskelig å slippe følelsene ut. Mange kan også oppleve at de mister evnen til å gråte fordi gjennom å stadig fortrenge vanskelige følelser blir det vanskeligere å få kontakt med følelsene.Det blir som en avhengighet. Det er utrolig vanskelig å stoppe når man først kommer inn i det. Skadene man påfører seg selv blir gjerne verre og verre fordi når man blir vant til smerten trenger man mer for å få samme effekt.

BareC

28.09.2013 kl.11:46

Veldig bra skrevet, det er akkurat sånn det er. Tror det er en av de beste forklaringene på selvskading jeg har lest.

Ida Kristiansen

28.09.2013 kl.11:57

Jeg såå enig! Veldig bra at du skrive om dette, siden det alltid vil være trangsynte folk som putter folk i bås enten de sliter med ditt eller datt.

Jeg kjenner meg igjen i disse fordommene, siden jeg både har slitt med mat, depresjon og selvskading. Det går heldigvis bedre nå då ..:)

Little Liar

28.09.2013 kl.12:33

Det du skriver her er helt sant! :-)

Og det finnes ingen fasit på hvordan en som er syk oppfører seg, eller hva den personen gjør eller ikke gjør

-LL

randi

28.09.2013 kl.14:43

VELDI BRA SKREVET!!!!!!!

randi

28.09.2013 kl.15:59

BRA SKREVE! SPOT ON!!!!!

urobat

28.09.2013 kl.17:21

Utrolig bra skrevet snuppa, du er så flink! <3

Skriv en kommentar© http://reachforthesun.blogg.no
Image and video hosting by TinyPic


+ Legg meg til som venn.


Navn: Lisa
Alder: 19
Bosted: Bodø
Mail: reachforthesun@hotmail.no


Blogger om livet, hverdagen som psykisk syk, oppturer og nedturer, og veien mot noe bedre. Prøver å mestre livet og passe inn i den såkalte "normale hverdagen". Og en dag vil jeg klare det.hits