A hospital for souls. (Lisa)

A hospital for souls.

  • Publisert: 01.07.2012 kl.16:54

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jeg er psykisk syk. Jeg er innlagt på psykiatrisk, hvor jeg har tilbringt seks måneder i løpet av et år. Seks måneder fordelt på fire innleggelser. 

De fleste veit at jeg har vært der, men jeg tror det er få som veit hva det egentlig er for noe. Jeg ønsker å stå frem med det, ikke fordi intensjonen min er å fortelle alle hvor jeg er eller har vært, men å spre kunnskap og fjerne fordommer. Jeg ønsker at samfunnet skal forstå at det ikke er en skam og være syk, verken psykisk eller fysisk. Jeg ønsker ikke medlidenhet, jeg ønsker forståelse og aksept. Jeg ønsker å kunne snakke om psykisk sykdom på lik linje med fysisk. Dette er ikke noe vi har valgt. Dette er noe som kan skje alle, det skjer, det skjer oftere enn man tror. Det er noe som ligger utenfor vår kontroll.

Jeg har en sykdom som man kan lese om på nettet, det er ikke meg, det er ikke personlig - fortiden min, relasjoner og historien min er personlig, men ikke sykdom. Jeg har astma. Det er noe som plager meg i hverdagen, og jeg har vært på legevakten på grunn av det. Jeg har en psykisk sykdom. Den plager meg i hverdagen, og jeg har vært på legevakta på grunn av den. Jeg har vært innlagt på somatisk sykehus til observasjon, jeg har vært innlagt på psykiatrisk sykehus - til observasjon. Jeg bruker medisiner for at jeg skal klare å leve med astma, og jeg bruker medisiner for at jeg skal klare å leve med en psykisk lidelse. Det å finne rett medisin er et ganske omfattende prosjekt, det tar tid. Noen sykdommer går over av seg selv, noen sykdommer trenger man ikke medisiner for å holde i sjakk. Noen sykdommer varer hele livet, men det finnes medisiner som gjør at man kan være frisk med sykdommen.

Tumblr_lz5748rsmj1r5ak3ao1_500_large

Når noen hører psykiatrisk sykehus, så tenker de på beltesenger, tvangsmedisinering, sykehussenger, gitter på vinduene og gale mennesker. Dette er ikke et tilfelle. Dere aner ikke hvor mange rare spørsmål jeg har fått. Det finnes tre typer avdelinger: sikkerhetsavdeling, åpen avdeling og lukket avdeling. De fleste avdelingene er åpne avdelinger, og det er stortsett bare på de avdelingene at de planlagte innleggelsene er. På åpen avdeling er dørene åpne, det er ikke lov til å bruke noen form for tvang, det er ikke beltesenger, det er ikke sterkt psykotiske eller sterkt suicidale mennesker. De fleste kunne vært naboen din. De ser ut som deg og meg. Det er ikke masse kaos, det er som regel stille og rolig, akkurat som i et vanlig fredelig hus.

Det er stue, kjøkken, bad og soverom. Det kunne vært en kollektivbolig. Dere ville ikke sett forskjellen. Vi drar på cafe, vi sitter i stuen og snakker masse tull, vi ler, vi kjefter på hverandre, vi bryter regler bare fordi det er gøy å gjøre det man ikke har lov til, vi ser på tv, vi går ut på turer, vi drar til byen, vi trener på friskhuset, vi shopper - vi gjør regelrett det samme som man ville gjort hjemme. Forskjellen er at der har man samtaler, der har man behandling, der har man hjelpen i gangen når ting blir vanskelig. Der prøver man ut medisiner og man blir passet på når man trenger det.

Jeg kan skrive mer omfattende om hvordan psykiatrisk egentlig er, men poenget med dette innlegget var vel egentlig å bare få det ut. Og fortelle at det er slik det er. Syk eller ikke, vi er alle mennesker. Vi har alle egne følelser og en egen personlighet. Vi er ikke et objekt - vi er mennesker, akkurat som deg og alle andre.

Therese

01.07.2012 kl.17:29

Nydelig innlegg <3 Utrolig viktig og modig av deg!

welcometomysillylife

01.07.2012 kl.17:38

Du er så utrolig herlig du lille venn <3 Veldig glad i deg! Og dette var som valing UTROLIG bra skrevet. <3
bra skrevet :) har selv vært på psykriatisk avd. jeg personlig syntes det var skremmende!

Ulrikke Lykkeløs

01.07.2012 kl.19:57

Jeg synes du er sterk og modig som klarer å være så åpen om dette!

Merete Isabell

01.07.2012 kl.22:45

Kjempe bra skrevet!!! :)

Hilsen fra ei som har tilbringt over et år på psykiatrisk fordelt på tre innleggelser.

Tonje

02.07.2012 kl.01:29

Veldig bra skevet <3

Marte

04.07.2012 kl.21:57

Godt skrevet. Veldig godt skrevet. Ord blir fattige.

Stine

07.07.2012 kl.18:05

Veldig fint innlegg :) Fint at du er åpen om dette :0)

Emilie Helgesen

18.08.2013 kl.18:34

Veldig godt skrevet.

Skriv en kommentar© http://reachforthesun.blogg.no
Image and video hosting by TinyPic


+ Legg meg til som venn.


Navn: Lisa
Alder: 19
Bosted: Bodø
Mail: reachforthesun@hotmail.no


Blogger om livet, hverdagen som psykisk syk, oppturer og nedturer, og veien mot noe bedre. Prøver å mestre livet og passe inn i den såkalte "normale hverdagen". Og en dag vil jeg klare det.hits